Beneficiile produselor apicole

Mierea de albine este un aliment utilizat în aproape toată lumea de mii de ani. Este un lichid vâscos, dulce, produs de albine pentru a se hrăni. A fost utilizată pentru prima dată în ritualuri religioase, însă ulterior a fost folosită în alimentație, în cosmetică și în medicina naturistă. Anual, la nivel mondial sunt produse peste 1,5 milioane de tone de miere de albine, cei mai mari producători fiind China, Turcia și Statele Unite ale Americii. Țara noastră se află printre primii producători de miere de albine la nivelul Uniunii Europene, cu o producție medie anuală situată între 22.000 și 24.000 de tone.

Mierea se poate clasifica în două categorii mari: miere de mană (miere extraflorală sau miere de pădure; este făcută din alte substanțe ce provin din plante: sevă de pe frunzele unor arbori precum pinul, molidul sau stejarul și este mai închisă la culoare decât mierea de flori) și miere de flori (miere florală; și este făcută de albine prin prelucrarea nectarului și a polenului din flori).

Produsele celor de la Albina Transilvană, Albina Vâlceană și Casa Mierii Dâmbovițene sunt acum pe platforma Localo!

Mierea are proprietăți antibacteriene și luptă împotriva infecțiilor – unele studii au dovedit eficiența mierii în lupta cu mai multe tipuri de bacterii, inclusiv E.coli sau salmonella. Datorită acestei acțiuni, mierea ajută la vindecarea diverselor tipuri de infecții, inclusiv a celor de la nivelul pielii. 

  • Ajută la vindecarea rănilor și ulcerațiilor – acest beneficiu se datorează acțiunii antibacteriene. Mierea combate proliferarea bacteriilor și va accelera refacerea țesuturilor care au suferit diverse tipuri de răni. 
  • Ameliorează durerile de gât și tusea – pentru că este un bun emolient, mierea ajută la calmarea gâtului iritat și a acceselor de tuse. În cazul tusei uscate, mierea de albine s-a dovedit a fi chiar un remediu la fel de bun precum medicamentele pe bază de dextrometorfan.
  • Întărește sistemul imunitar și ajută la ameliorarea simptomelor alergiilor. Mierea stimulează producția de anticorpi, contribuind astfel la prevenirea îmbolnăvirilor de orice tip și ajutând corpul să lupte cu organismele patogene. 
  • Este de ajutor în tratarea unor afecțiuni ale pielii, printre care dermatita atopică sau psoriazisul. Mierea a fost utilizată la nivelul pielii pentru tratarea diverselor afecțiuni încă din anul 2000 î. Hr. Cele mai vechi civilizații foloseau mierea ca atare, aplicată pe piele, pentru a vindeca eczeme, arsuri, furuncule. 

Fagurele cu miere polifloră este un produs apicol pur şi foarte complex. Nefiind supus niciunui tip de procesare, acesta îşi păstrează intacte toate proprietăţile benefice. Totodată, multe proprietăți se păstrează și în cadrul combinației de miere cu fagure.

La InfinityHoney în Timișoara am găsit o super miere de salcâm cu fagure. Dacă te-am făcut curios, click aici.

  • Curățarea dinților 

Fagurele de miere ajută la curățarea dinților de tartru, dezinfectează cavitatea bucală și ajută pe cei care au gingiile inflamate, inclusiv pe cei care suferă de parodontită și de sângerare gingivală. 

  • Ajută la reglarea metabolismului și la întărirea imunității

Fagurele de miere combate cu succes lipsa unor vitamine și minerale din organism. Recomandarea este de a se mesteca fagure de miere 15 maxim 30 de minute zilnic, dar pe o perioadă mai îndelungată, respectiv o lună. De preferat înainte de sezonul rece, dar și la finalul acestuia. 

  • Cicatrizează rănile

O rețetă uitată și nerecomandată de medicina modernă, dar trebuie amintită. După mestecarea fagurelui se colectează ceara rezultată, se încălzește ușor până se poate modela și se aplică peste noapte pe rana infectată, apoi se bandajează. Rezultatul ar fi că infecția dispare și rana se vindecă mai repede. 

Noi am încercat fagurele de miere de la domnul Velicu din Balotești, voi? Click aici pentru a cumpăra pe platforma Localo!

Lăptişorul de matcă este substanţa vâscoasă pe care albinele lucrătoare tinere o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene. Deşi nu este produs de către matcă, este destinat acesteia ca şi sursă de hrană: regina stupului este hrănită doar cu lăptişor încă din stadiul de larvă, iar ulterior pe întreg parcursul vieţii.

Lăptișorul de matcă este minunat și când vine vorba de tratamentele naturiste pentru piele și frumusețe. Ne oferă unele dintre cele mai eficiente tratamente, fără a ne afecta în mod negativ, așa cum fac cremele de înfrumusețare și produsele cosmetice găsite în comerț la prețuri uneori prea mari. Vă recomandăm produsele de la Comoara Cristinei, o afacere locală din Târgu-Mureș. Acolo am găsit atât lapte de corp, cât și creme naturale ce conțin lăptișor de matcă.

Click aici pentru magazinul Comoara Cristinei de pe platforma Localo.

Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru beneficiile sale medicinale. În vreme ce egiptenii antici îl includeau în ritualurile de înfrumusețare și de conservare a organismului, grecii și asirienii i-au recunoscut proprietățile de vindecare a rănilor și a tumorilor. În “civilizația” albinelor, substanța este folosită încă pentru consolidarea stupului și lipirea fagurelui. Secretul produs în natură fost preluat de oameni cu același scop: protecție împotriva intrușilor – fie ei bacterii, ciuperci sau virusuri – și menținerea vitalității.

Beneficiul primar pentru sănătate este efectul anti-inflamator al propolisului. Ingerat sau aplicat local, studiile au demonstrat că substanța poate ajuta persoanele care au suferit arsuri să se vindece mai repede prin accelerarea dezvoltării unor noi celule, sănătoase.

În schimb, când vine vorba despre tinctură de propolis, recomandăm cu mult drag produsele Stupinei din Corcova, ale cărei produse pe bază de propolis le puteți găsi aici.

Astfel, sunt șanse ca persoanele care consumă în mod regulat tinctură de propolis să aibă mai puțină probleme cu inflamațiile din corpul, implicit mai puține boli cauzate de acestea. Totodată, platforma Localo prezintă o varietate de produse pe bază de propolis, așa că încearcă să dai un search pe platformă și vei găsi multe rezultate!

Produsele apicole sunt de-acum prezente pe www.localo.ro! Te așteptăm să le încerci și să observi beneficiile pe propria ta piele. Împreună construim cea mai mare comunitate de producători locali din România!

Related Articles

Responses