Ciorbă Rădăuțeană cu ingrediente locale

Am stat mai mult în casă în ultima vreme și am gătit mai mult decât o făceam în mod regulat și e posibil să fi rămas fără idei de feluri de mâncare. Azi îți propunem o rețetă de Ciorbă Rădăuțeană, specifică Bucovinei, în așa fel încât să te simți și în vacanță – măcar pentru o masă. 

Bucovina este o zonă din România în care te simți ca la bunici. Este o zonă în care tradiția este foarte importantă, unde natura este înfloritoare, iar oamenii și-au păstrat esența. 

Pentru această ciorbă, ai nevoie de:

  • un pui întreg, de aproximativ 1.2-1.5 kilograme
  • 3 morcovi 
  • 2 cepe
  • 1 țelină
  • 1 ardei 
  • sare (după gust)
  • 4 gălbenușuri
  • 300 grame smântână
  • 2 linguri de făină
  • pătrunjel
  • 4-6 căței de usturoi zdrobiți

Cămara Mariei, Casa Corina, Dodis Prod, și Brânzăria Sângeorzană au ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă și nu numai. 

Pentru a începe ciorba,  trebuie să porționezi carnea de pui și să o pui la fiert în apă cu sare, lăsând-o până apa dă în fiert. După ce începe să fiarbă, spuma care se formează trebuie îndepărtată de fiecare dată. În timp ce puiul se fierbe, se curăță legumele și se adaugă în oală după ce nu se mai formează spumă. Se lasă la fiert până când legumele și carnea sunt bine făcute (aproximativ 45 minute). Se strecoară zeama și legumele și puiul se lasă la răcit. Dacă zeama a scăzut prea tare, se mai poate adăuga apă și se repune la fiert. 

După ce carnea s-a mai răcit, trebuie dezosată. Se toacă morcovii fierți și se pun lângă puiul dezosat. 

Într-un bol se așează smântâna, gălbenușurile, făina și usturoiul zdrobit și se amestecă bine. După ce zeama a ajuns din nou la punctul de fierbere, se adaugă treptat 3 polonice, amestecând bine după fiecare, în bolul cu smântână, până când devine o pastă fluidă și omogenă.Se reduce flacăra de sub oala cu restul de zeamă și se adaugă pasta anterior formată, amestecând constant. Se mai lasă oala pe foc până când mai dă în fiert o dată, după care se adaugă în ciorbă carnea și morcovii și se închide focul. 

Dacă doriți ca ciorba să fie acră, puteți adăuga borș și o mai dați o dată în fiert sau oțet la momentul servirii.  Pătrunjelul se poate adăuga imediat ce ciorba e gata sau chiar la momentul servirii. 

Recomandăm să se servească cu o felie de pâine proaspătă, ardei iute și extra smântână pentru doritori pentru ca tradiția din Bucovina să fie mai aproape de casa dvs. 

Pe Localo găsești tot ce ai nevoie pentru ca mâncărurile tale să fie cât mai autentice și sănătoase!  Ca să îți fie și mai ușor să comanzi, descarcă aplicația noastră pentru iOS și Android!

Related Articles

Responses