Stropirea legumelor. Economic, bio, extrem de simplu!

Înainte să scriu acest articol, am povestit cu toate rudele mele de la țară, cu toate persoanele ce locuiesc într-o casă cu curte și faptul că atât de mulți oameni încă folosesc soluții chimice pentru stropirea legumelor, m-a determinat să caut alternative BIO pentru acest proces. 

Plecând de la presupunerea că nu au existat dintotdeauna soluții chimice la îndemâna tuturor, am aflat că grădinarii desăvârșiți au experimentat efectele anumitor plante sau preparate din plante asupra culturilor. Săpunul, pe care îl puteți folosi și în variantă ecologică, îndeplinește rolul de a lipi aceste preparate de frunze și tulpini. 

Substanțele naturale ar trebui să fie, evident, prima opțiune când vine vorba de grădini mici, dar acestea pot fi folosite și pe terenuri mai întinse, fiind nevoie doar de prepararea unor cantități mai mari. Cât despre eficiență, vă îndemn să luați o parcelă mică pe care să experimentați. Aplicabilitatea acestor metode alternative există, dar depinde de factorii climatici și de sol. Una din metodele următoare sigur va funcționa și în cazul legumelor dumneavoastră.

Câteva reguli de început

  • Preparatele care fortifică și protejează au prioritate în fața celor care omoară.
  • Dacă în decurs de 6 ore de la stropit a plouat, atunci stropitul se repetă.
  • Stropirile încep la primele semne de atac. Nu preventiv.
  • Preparatele naturale nu se amestecă unele cu celelalte.
  • Cea mai bună apă pentru preparate este apa de ploaie.
  • Dimineața devreme sau seara sunt momentele propice stropitului.

Ceai de frunze de soc

Eficient împotriva afidelor, musculiței morcovului, gândacilor de castraveți, dăunătorilor ce atacă fructele pomilor și ciupercilor. Se fierb aproximativ 230 gr. de frunze de soc în 0,5 litri apă timp de 30 de minute. Se strecoară și se lasă la răcit. Separat, în 0,5 litri de apă călduță, se dizolvă o lingură de săpun ecologic. Se combină și se lasă la răcit.

Extract de urzică

Are utilizări atât de insecticid, cât și de fungicid, sau îngrășământ. Culegeți un kilogram de tulpini de urzică, mai ales dintre cele bătrâne și înțepătoare. Le tocați și le puneți într-un vas cu cca. 10 litri de apă. Le acoperiți și le lăsați câteva zile, amestecând compoziția zilnic. Este gata când miroase foarte urât. Se strecoară și se folosește un litru de extract la 10 litri de apă. Eficiența metodei rămâne undeva la două-trei săptămâni.

Ceai de gălbenele

Se folosește la combaterea gândacului de asparagus, viermelui care atacă fructul roșiei și insectelor care rod frunzele. O cană de frunze și flori de gălbenele se zdrobește și se amestecă cu 0,5 litri de apă. Se lasă 24 de ore și se strecoară, adăugându-se 1,5 litri apă și un sfert de linguriță de săpun ecologic. 

Infuzie de ceapă

Este foarte bine dacă, în scop profilactic, vom stropi o dată pe lună plantele și solul cu această soluție. Plantele se vor înviora și vor fi sătule, soluția având și proprietăți hrănitoare. Ca dezinfectant, se aplică prin stropire de 2 – 3 ori la 6 zile. De asemenea, cu infuzie de ceapă se șterg frunzele plantelor atacate de acarieni – cu atenție mărită pentru partea inferioară a frunzelor. A doua zi, va trebui să spălăm bine plantele cu apă curată. Într-un vas din sticlă, turnăm un litru de apă călduță, punem 20 gr. de foi de ceapă, acoperim, și lăsăm cam o zi, apoi strecurăm.

Lapte diluat sau zer

Combate diverse ciuperci ce atacă roșiile, dovleceii, castraveții, etc. Trei tratamente săptămânale sunt suficiente pentru menținerea sub control a bolii. Se face o soluție din părți egale de lapte și apă și se stropește. În cazul în care plantele prezintă simptome de mană, se pot stropi și cu lapte pasteurizat.

Ceai de usturoi

Acționează contra acarienilor și a fungilor la căpșune, castraveți, roșii, ardei. Se folosește nediluat, recomandându-se trei stropiri pe plantă și pe sol în luna mai. Se mărunțesc aproximativ 150 grame de usturoi, apoi se amestecă în 5 litri de apă. Se lasă 30 de minute iar după se filtrează apa și se lasă să se răcească. Înainte să pulverizați plantele adăugați puțin săpun sau lapte și amestecați astfel încât să obțineți o omogenizare. Aplicați soluția repetat la interval de 14 zile până când ciupercile sunt eliminate.

Sunt foarte curios să aflu ce alte metode mai cunoașteți și voi. Și totodată, sunt foarte interesat să aflu dacă aceste alternative BIO în stropirea legumelor v-au ajutat. Lasă-ne un comentariu aici și împărtășește-ți experiența! Te așteptăm și pe Facebook, dar și pe www.localo.ro! 

Surse: tomatina.ro, agrointel.ro, casepractice.ro, sfatnaturist.ro 

Related Articles

Responses